Syrjäyttävätkö älypuhelimet perinteiset tietokoneet?

Mainonta:

Nykyään Suomessa käytännössä jokaisella on taskussaan älypuhelin. Tämän lisäksi kotoa saattaa löytyä useampi tabletti ja mahdollisesti lisää puhelimia. Mobiililaitteiden kehitys pienenä tietokoneena on mennyt huimasti eteenpäin viimeisten vuosien aikana ja kun samalla langattomat nettiyhteydet ovat nopeutuneet entisestään, monessa tilanteessa perinteiset pöytätietokoneet tai kannettavat tuntuvat kömpelöiltä ja jopa menneen maailman teknologialta. Onko mahdollista, että älypuhelimet ja muut älylaitteet syrjäyttävät perinteiset tietokoneet lähitulevaisuudessa kokonaan?

Mobiililaitteiden edut perinteisiin tietokoneisiin verrattuna

Mobiililaitteiden suurin etu liittyy luonnollisesti niiden kokoon. Älypuhelimia pystyy kuljettamaan taskussa ja tabletteja pienessä laukussa. Vaikka puhelin olisi koko päivän mukana, ei fyysistä ponnistelua tarvita. Teknologian kehittymisen myötä pienellä puhelimella pystyy tekemään lähes kaikki samat asiat kuin suurella tietokoneella. Jos haluaa katsella tv-sarjoja, voi yhtä hyvin avata suoratoistopalvelun puhelimella kuin pöytäkoneella ja mikäli haluaa sukeltaa kolikkopelien värikkääseen ja jännittävään maailmaan, niin Mr Green -kasinon sivut toimivat yhtä hyvin mobiililaitteella kuin tietokoneellakin.

Älypuhelimen käyttö on nopeaa, ottaa vain puhelimen käteensä ja halutun näkymän saa nopeasti esiin ja esimerkiksi haluamansa ihmisen tavoitettua nopeasti. Edes kannettavaa tietokonetta ei pysty järkevästi käyttämään ilman tasoa, tasolle asemoidusta pöytäkoneesta puhumattakaan. Liikuteltavuudesta on etuja myös kotosalla, puhelimen voi ottaa helposti mukaan ruokapöytään, vessareissulle tai vaikka puutarhaan mukaan. Kannettavalla tietokoneella on teoriassa sama ominaisuus, mutta painon vuoksi kätevyys ei ole läheskään samaa luokkaa kuin mobiililaitteella.

Perinteisten tietokoneiden edut mobiililaitteisiin verrattuna

Ehkä hiukan paradoksaalisestikin myös perinteisten tietokoneiden etuihin kuuluu koko. Suurelta näytöltä näkee paljon paremmin, kuin pieneltä näytöltä ja esimerkiksi tv-sarjojen tai urheiluotteluiden ja -kilpailujen seuraaminen tietokoneen näytöltä on huomattavasti nautittavampaa kuin niiden katselu puhelimen pieneltä näytöltä. Samoin erilaisia taulukoita on mielekkäämpää ja helpompaa tarkastella isolta ruudulta kuin vieritellä kuvaa edes takaisin puhelimella.

Monien mielestä pöytäkoneiden ja kannettavien tietokoneiden suurin etu verrattuna älypuhelimiin liittyy tällä hetkellä tekstinsyöttöön. Pienillä mobiililaitteilla kirjoittaminen on hankalaa ja nopeimmillakin toivottoman hidasta verrattuna perinteisten tietokoneiden näppäimistöön, jossa kymmensormijärjestelmällä voi päästä todella nopeisiin tuloksiin. Yhtään pidempiä tekstejä kirjoittaessa perinteinen tietokone onkin ylivoimainen väline verrattuna mobiililaitteisiin.

Pelit ovat toinen osa-alue, jossa mobiililaitteet ovat vielä kaukana perinteisistä tietokoneista. Mobiililaitteille on toki tehty erinomaisia, mukaansatempaavia ja äärimmäisen suosittuja pelejä vaikka kuinka paljon, mutta on todella monia pelejä joita on yksinkertaisesti mahdotonta pelata mobiililaitteen pieneltä näytöltä pelkkää ruutua painellen. Tällä hetkellä on vaikea uskoa, että pelialalla mobiililaitteet pystyisivät missään vaiheessa täysin syrjäyttämään perinteisiä pelikoneita.

Mobiililaitteet ja tietokoneet tukevat toisiaan

Edellisistä kappaleista selviää, että on useita osa-alueita, joissa mobiililaite on kankea käyttää ja toisaalta useita osa-alueita, joissa perinteinen tietokone on huomattavasti kankeampi ratkaisu. Tällä hetkellä ne siis tukevat toisiaan ja syrjäyttämisestä ei voida vakavissaan puhua. Mobiililaitteet ovat toki viimeisien vuosien aikana kehittyneet ja ottaneet omakseen useita osa-alueita, jotka ennen sujuivat paljon helpommin tietokoneella tai joita ei ollenkaan voinut hoitaa älypuhelimella, mutta vielä on paljon haasteita, että tietokoneet voisi kokonaan syrjäyttää.

Jo nyt on olemassa puheeseen perustuvia tekstinsyöttömenetelmiä, mutta ne ovat vieläkin niin epätarkkoja, että tekstin kirjoittaminen puhumalla on lähinnä kuriositeetti. Ihmisten puhe on luontaisesti sen verran epäselvää, että on hyvin epävarmaa, voiko tähän suurta muutosta edes tulla. Mitä mobiililaitteiden pieniin näyttöihin tulee joka vaikeuttaa esimerkiksi taulukoiden lukemista tai ohjelmien katselua, niin tähän tarvittava muutos tuntuu tässä vaiheessa kaukaiselta. Lähinnä kyseeseen tulee joku futuristinen teknologia jossa kuva lähetettäisiin suoraan käyttäjän aivoihin tai verkkokalvolle ja tällainen teknologia kuuluu toistaiseksi, ja mahdollisesti ikuisesti, tieteiskirjallisuudelle.