Ongelma tietoturvassa voi saada jopa suuryrityksen polvilleen – tietoturva lähtee yksilötasolta

security_protection_anti_virus_software_cms_wordpress_content_management_system_editorial-989227

Internet-maailma voi olla kuin villi länsi, kuten www-maailmaa joskus kutsutaan. Lyhenne www tulee sanoista world wide web, joka tarkoittaa maailmanlaajuista verkkoa. Sitä internet onkin. Vaikka internet onkin tuonut ihmisille monenlaisia etuja ja hyötyjä, sekä mahdollistanut ihmisten välistä viestintää tavoin, joita tuskin olisimme osanneet ennustaa ennen verkon syntyä, niin edistyksellä on myös pimeä puolensa. Internetin tuoma anonymiteetti on hämärtänyt rajoja oikean ja väärän välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että niin yritysten kuin yksilönkin on mietittävä nettikäyttäytymistään. Ja varauduttava monenlaisten skenaarioiden varalta. Tekniikka ja talous -julkaisun mukaan valtaosa suuryrityksistä ei ole kykeneväinen täysin suojaamaan firman ydintoiminnan kannalta kriittisiä tietoja. Accenturen tutkimuksen mukaan tämä kattaa 73 prosenttia organisaatioista globaalissa mittakaavassa.

 

Mitä tämä sitten tarkoittaa tavalliselle internetin käyttäjälle?

Ainakin sitä, että on hyvä pitää mielessä seuraava nyrkkisääntö: mitä korkeamman profiilin yritysten järjestelmät tai sivut, jotka sisältävät runsaasti käyttäjätietoa, sitä todennäköisemmin yrityksen on myös panostettava tehokkaaseen tietoturvaan. Joskus yrityksen työntekijä saattaa inhimillisen virheen takia luoda aukkoja järjestelmään. Yksilötasolla onkin tärkeä tarkastaa päivittäisessä selailussaan, kuinka yritykset, joiden nettisivuilla eniten vierailee, pitävät huolen tietoturvastaan. Jos vierailee uusilla sivuilla, voi nopeastikin katsoa, mitä yrityksestä tai palveluntarjoajasta puhutaan. Jo lyhyellä käyttäjäkokemusten googlauksella voi saada yrityksestä selville monenlaisia asioita. Myös jo se, että selvittää, kuka omistaa domainin, on hyvä tapa pysyä turvallisilla selainvesillä. Ensimmäinen askel on tarkastaa, kuinka hyvin saa yhteyttä yrityksen asiakaspalveluun, jo sen varalta, jos jotakin epätavallista sattuisi tapahtumaan.

Vapaan internetin aika

Kuka tahansa tietää, kuinka helppoa onkaan ladata elokuva netistä, tai yhdellä napin painalluksella hankkia itselleen lempibändin uusin albumi. Lukuisat ihmiset, etenkin internet-ajan sukupolvi, eivät ajattele tätä enää laisinkaan moraalisesti kyseenalaisena toimintana, tai varsinkaan toimintana, josta joutuisi vastuuseen. Internetin vaikutusta moraaliin on pohdittu taiteen puolella jo iät ja ajat, ja aiheesta on tehty jopa spekulatiivisia teatteriesityksiä, kuten The Nether. Maailmanlaajuisessa verkossa yksilö on kuin kala parvessa. “Jos muut, niin minäkin” on mantra, joka tarttuu.

Onkin siis hyvä ymmärtää tosiasiat ja varautua siihen, etteivät ihmisten motiivit ole aina altruististisimmasta päästä. Internetissä surffatessa kannattaa pitää huoli siitä, että jokainen selainsessio on turvallinen. SSL-suojaus on oleellinen, sillä se estää ulkopuolisia näkemästä tietojenvaihtoa. Erityisesti tämä on käytössä sivustoilla, joilla voi tehdä rahansiirtoja, oli kyse sitten nettipankeista, rahastoista tai nettikaupoista. Harva tietää, että jopa jokainen Google-haku on ssl-suojattu.

Näissä palveluissa yritykset panostavat tietoturvaan erityisen tiukasti. Myös pelisivustot pyrkivät suojaamaan asiakkaitaan ylimääräisillä turvatoimenpiteillä. Esimerkiksi PokerStars käyttää henkilökohtaista PIN-numeroa ja mobiilikoodia oikean käyttäjän varmentamiseksi. Viimeinen sana on kuitenkin aina netin käyttäjällä itsellään, joten on hyvä varautua muutamalla turvallisuusniksillä. Esimerkiksi se, että sivusto on https-suojauksen takana, on oleellista. Kannattaa siis valita luotettavia sivustoja, ja varmistaa, että selaa internetiä fiksusti.

Seuraavassa muutamia vinkkejä, jotka luovat selainsessiosta turvallisemman.

e45447b3795067dcd163285f4850-1437977

Selain ajan tasalla?

Niinkin yksinkertainen asia kuin selaimen päivittämättä jättäminen on eräs tavallisimmista tietoturvaongelmista heti käyttöjärjestelmän päivittämisen jälkeen. Etenkin vanhat selaimet, joita edes kehittäjät eivät enää päivitä, ovat turvariski. Virukset tulevat ja menevät, ja eräs niistä oli takavuosien Fireball, joka onnistui luikertelemaan yli 250 miljoonaan tietokoneeseen. Samasta syystä myös tarpeettomien ohjelmien poistaminen koneelta, ja käytössä olevien ohjelmien päivittäminen on fiksu tapa huolehtia nettiturvallisuudesta. Lisää hyviä vinkkejä selaimen päivittämiseen löytyy täältä.

Viruksentorjuntaohjelma kunnossa

Etenkin kun käy sivuilla, joilla tehdään rahansiirtoja, kannattaa pitää järki päässä. Tietoturvan ajan tasalla pitäminen onkin siis turvanikseistä oleellisin. Ohjelmia on yltä kyllin netti pullollaan. Tietoturvaohjelmista mackeeper.fi on helppo tapa pitää oma kone puhtaana. Nykykäyttäjille helppokäyttöisyys on edellytys, ja Mackeeperin pikaskannausohjelma varmistaa, että kone pysyy näppärästi ajan tasalla. Kaiken lisäksi palvelun saa käyttöönsä suomen kielellä.

Salasana

Monet pitävät samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä palvelussa muistamisen helpottamiseksi. Tämä voi koitua käyttäjälle kohtaloksi, mikäli jotakin epätavallista tapahtuisi. Salasanojen monimutkaistaminen, säännöllinen vaihtaminen ja kirjoittaminen ainoastaan paperille on fiksu tapa pitää salasanat vain omassa tiedossa. Moni haluaa valita tutun salasanan, kuten lapsen tai lempijalkapallojoukkueen nimen, mutta internet on täynnä koodinavausohjelmia, jotka algoritmin perusteella ennustavat tyypillisiä sanakokonaisuuksia. Joten jos haluaa pysytellä turvassa, kannattaa myös valita yhdistelmä, joka koostuu mahdollisimman monimutkaisesta kirjain- ja numeroyhdistelmästä.

Internetin mahdollisuudet ylittävät sen luomat uhkakuvat. Järkevällä käyttäytymisellä pääsee netissä jo pitkälle. Ja kun tietoturva on kunnossa, niin netin käyttö on ilo, joka vie pitkälle.