MUUTTUVA RAHAMAAILMA ON HAASTE JA MAHDOLLISUUS

Maailma, myös rahamaailma muuttuu koko ajan hurjaa vauhtia. Onkin hyvä olla perillä ajankohtaisista muutoksista ja suuntauksista. Pohdimme alla muutamia keskeisiä talouden alan muutoksia koskien kryptovaluuttoja, pankkipalveluita, käteistä rahaa ja talletuskorkoja.

 

Kryptovaluutat uusi mahdollisuus?

Moni sijoittaja on kyllästynyt pankkien olemattomiin sijoituskorkoihin, koko ajan nouseviin kuluihin ja heikkeneviin palveluihin. Lukuisa määrä ihmisiä on myös menettänyt omaisuutensa, kun he kuuntelivat aikoinaan pankkineuvojen ohjeita ja sijoittivat erilaisiin vakuutuksiin ja rahastoihin.

Osakemarkkinatkin ovat epävarmoja, uutta lamaa povataan ja kuplista varoitellaan. Maailmanpolitiikassa voi tapahtua mitä vain, varsinkin kun rahamarkkinoille erittäin tärkeän maan Yhdysvaltojen presidentti tunnetusti osaa möläytellä ja sytyttää myös taloussotia.

Kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen, ja ne mullistavat yhä enemmän rahamaailmaa. Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat luoneet Suomeenkin uusia miljonäärejä. Bitcoin-käyttäjän etuja ovat riippumattomuus, anonyymius sekä välikäsien puuttuminen. Transaktiokulut ovat pieniä ja käyttö vaivatonta. Bitcoin on aidosti itsenäinen ja globaali valuutta, joka kelpaa ostovälineenä myös monessa suomalaisessa yrityksessä.

Kryptovaluuttojen ympärillä kasvaakin nyt lukuisia uusia innovaatioita, startup-yrityksiä, maksutapoja ja palveluita. Ne ovat monille kuitenkin vielä suhteellisen tuntematon asia, joten nyt on oiva aika tutustua moderniin valuuttatyyppiin ja tehdä rahaa. Edelläkävijä on usein voittaja. Löydä lisätietoa kattavasta Bitcoin-tietopaketista ja osta Bitcoineja täältä.

 

Talletusten miinuskorot

Ennen lapsena säästettiin säästöpossuun ja sitten kiikutettiin pennoset juhlallisesti pankkiin ja tehtiin talletus. Pankkitilillä raha sitten kasvoi ihan mukavasti korkoa, olit sitten lapsi tai varakas aikuistallettaja. Omaisuuden kartuttaminen oli helppoa. Ei tarvinnut tehdä mitään, kun pankkitalletus kasvoi korkoa ja koron korkoa. Eräänlainen raha-automaatti siis.

EKP (Euroopan keskuspankki) rahapolitiikka ohjaa rahamarkkinoita. Korot ovat viime vuosina pysyneet hyvin alhaisina, joka tietysti lainaa ottaneelle on positiivinen asia. Tallettajalle tilanne sen sijaan on suorastaan makaaberi: annat pankille rahasi, mutta et saa siitä itse mitään hyötyä.

Nyt käyttötilien korot polkevat jo nollassa ja jotkin pankit Tanskassa ovat vastikään  laskeneet sijoitustalletusten korot miinusmerkkisiksi! Joutuuko tallettamisesta kohta jo maksamaan? Käytännössä maksamme talletuksistamme miinuskorkoa jo nyt, koska pankit perivät meiltä erilaisia jatkuvasti nousevia kuluja ja maksuja. Pankkitalletus ei siis enää nykyaikana ole kovin fiksu tapa, ainakaan jos haluaa saada minkäänlaista hyötyä sijoitetuista rahoistaan.

Hyvästi pankkipalvelut ja käteinen?

Pankithan Suomessa eivät enää tavallisia asiakkaita lattioitaan tallaamaan. Vanhukset, pienituloiset ja digimaailmaa vierastavat ovat pulassa, kun laskujen maksu on pankkikonttorissa hidasta, kallista ja usein jopa mahdotonta. Pankit sulkevat konttoreitaan varsinkin maaseudulla tai ovat rajoittaneet huomattavasti aukioloaikojaan, jopa vain muutamiin tunteihin viikossa.

Juuri kun eläkeläinen oppi maksamaan laskunsa maksuautomaatilla, nekin lopetettiin jo muutama vuosi sitten. Suuri määrä ihmisiä ei kuitenkaan omista läppäriä tai älypuhelinta. Syynä voi olla joko rahapula, kiinnostuksenpuute tai pelko uutta teknologiaa kohtaan.  Pitääkö Pihtiputaan mummolla todellakin olla nettiyhteys ja tabletti, jolla kirjautuu tunnuslukusovelluksellaan verkkopankkiin maksamaan laskuja? Ja antamaan pankille selvityksiä sukulaistensa politiikkaan osallistumisesta, tuloistaan ja rahansiirroistaan ulkomaille, saattaahan mummo olla vaikka pahamainen terroristi tai rahanpesijä…

Käteisen katoamisella on uhkailtu jo vuosia, ja luultavasti se jossain vaiheessa tapahtuukin, halusitpa tai et. Ongelmana on myös se, että kaikki eivät käytä raha-automaatteja, tai niitä ei syrjäseudulla ole. Riskinä on myös käyttää rikollisten hakkeroimaa pankkiautomaattia, johon on asennettu ns. skimmauslaite.

Luottokorttia taas ei ihan kuka tahansa saakaan. Jos kotona ei voi enää säilyttää, säästää ja ottaa käyttörahaa, on maailma pian aivan eri näköinen. Moni ihminen tulee hyvin riippuvaiseksi lastensa tai muiden diginatiivien avusta. Se taas altistaa myös huijauksille ja hyväksikäytölle.

Toivoa sopii, että jokaiselle löytyy tulevaisuudessakin sopiva tapa käyttää, nostaa ja sijoittaa rahojaan. Me veikkaamme, että Bitcoinit ja muut kryptovaluutat tulevat lisäämään jatkuvasti suosiotaan ja käyttöastettaan.