Kotitoimisto kuntoon nollabudjetilla

Mainos:

Oletko koskaan kuullut ‘hitaasta sisustamisesta’? Slow food ja slow fashion ovat aiheita, jotka ovat trendanneet jo pari vuotta, ja koronapandemia toi kuvioon vielä hitaan matkustamisen (slow travel), jolla viitataan kaikenlaiseen maata pitkin tapahtuvaan matkustamiseen. Ja nyt voit opetella uuden trendin: slow design, eli hidas sisustaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että huonekalut ostetaan yleensä pidempiaikaiseen käyttöön, eikä niitä uusita samaan tapaan kuin vaikka vaatekaapin sisältöä. Vanhan ajan kulttuuri, jossa nuoret saivat pois kotoa muuttaessaan vanhemmiltaan tarvittavat huonekalut oli nimenomaan hidasta sisustamista.

Hitaan sisustamisen charmi onkin siinä, että se ei itsessään vaadi lainkaan rahan menoa, vaan esimerkiksi kotitoimistoon saa tuotua aivan uuden ilmeen nollabudjetilla. Jos kuitenkin haluat hankkia jotain uutta, esimerkiksi mukavan taukotuolin kotitoimistoosi, tsekkaa nämä herkulliset tuolit Arne Jacobsen -designmerkiltä. Siis oikeasti herkulliset, nuo tuolit ovat oikeasti syötävän hyvännäköisiä! Ja kun sisustat muun huushollisi hitaan sisustamisen tyyliin, sinulta säästyy niin paljon rahaa, että ajoittainen design-hankinta on täysin perusteltu. Mutta nyt niihin sisustusideoihin nollabudjetilla:

Mieti huoneen käyttötarkoitus tarkkaan

Kun aloitat minkä tahansa huoneen sisustamisen, on tärkeää, että pidät koko ajan mielessä, mikä huoneen tarkoitus on. Keittiöön on turha lähteä tunkemaan piironkia, vaikka se sopisi kuinka hyvin värimaailmaan. Eli kun olet muuttamassa kotitoimistosi lookkia kiinnostavampaan suuntaan, muista, että kyseessä on työtila. Se tarkoittaa, että huoneen sisustuksesta kannattaa heti ensimmäiseksi karsia kaikki ylimääräinen, joka ei avita keskittymistä.

Minkä haluat olevan huoneen keskipiste?

Kotitoimistoa sisustaessa kannattaa miettiä, mitkä asiat vetävät katsettasi huoneessa puoleensa, ja minkä sen sijasta pitäisi olla se katseenvangitsija. Yleensä tällaisia keskipisteitä voivat olla esimerkiksi takka olohuoneessa ja tietenkin ruokapöytä keittiössä. Mutta mikä olisi hyvä keskipiste kotitoimistossa, eli ensimmäinen asia, johon silmä osuu huoneeseen astuessa? Miten olisi vaikka taulukollaasi? Siinä silmä ainakin lepää kun tarvitset hetkeksi jotain muuta katsottavaa kuin läppärin ruutu.

Käytä koko tila hyväksi

Viihdymme yleensä joka huoneessa yhdessä ja samassa paikassa. Olohuoneessa aina se sama sohvannurkka, keittiön pöydän ääressä aina se sama tuoli ja kotitoimistolla aina ja vain se työtuoli. Mitä tilan haaskausta! Sen sijaan mieti miten saisit koko tilasta kaiken potentiaalin irti. Esimerkiksi yksinkertainen taukotila kotitoimistossa olisi erinomainen idea, joka toivottavasti myös inspiroi sinua pitämään tauot. Mukava tuoli ja pieni pöytä, johon laskea kuppi kahvia ja pieni kakkupala edes 10 minuutin tauon ajaksi tekee aivoille parempaa kuin osaat kuvitella.

Älä täytä koko tilaa

Vaikka sanommekin, että koko tila kannattaa käyttää hyväksi, se ei tarkoita, että koko tila pitäisi täyttää tavaralla. Päinvastoin, tarkoituksella tyhjäksi jätetyilläkin alueilla voi olla tarkoitus. Esimerkiksi se aikaisemmin mainittu taulukollaasi tulee seinältä paljon paremmin esille, kun kyseisen seinän edessä ei ole muuta.